om oss

ET ønske om å skape noe

PRosjekt «Tanghuset»

Det er jo sånn at man blir litt ekstra glad i stedet man er oppvokst på. Sånn tror jeg det er med de fleste som kommer fra Brasøy også, vi blir skikkelig Brasøy-patrioter! Jeg heter Lilliann og er oppvokst på Brasøy. Jeg var så heldig at jeg fant meg en mann fra Kyrksæterøra som heter Petter. Petter har klart å bli like glad i øya mi som meg. Det er jeg veldig glad for.

Her ute har vi jaktet, fisket, padlet, dykket, gått turer og nytt rolige sommerkvelder i vakker solnedgang. Vi bor og jobber til vanlig i Mosjøen, men for noen år tilbake bygde vi hytte her, like ved mitt hjemsted, «på Bakken». Vi har hatt god utsikt ut mot Brasøysundet, men også mot den gamle Tangfabrikken. Her ble det levert tang, som mange menn, kvinner og ungdommer skar langs store deler av kysten. Min mamma og hennes søstre fikk egen tangpramme fra bestefar, og han lærte dem hvordan de skulle skjære tang slik at de kunne tjene sine første kroner. Pappa og brødrene hans, som opprinnelig kommer fra øya Omnøy i Vega kommune, vokste også opp med tangskjæring. Tanget ble tørket og malt opp til mel på fabrikken, som ble lagt ned i 1988, det året jeg ble født. Siden den gang har det vært diverse oppdrettsaktivitet der.

Vi bestemte oss for å kjøpe fabrikken, og ved å ta med oss historien har vi lyst til å skape en ny arena for aktivitet, slik at vi kan få mer liv til øya vår. Heldigvis har vi resten av samfunnet og familien vår i ryggen, og hadde det ikke vært for alle som stiller opp for oss så hadde ikke prosjektet kunne blitt en realitet. Navnet Tanghuset Arena mente vi var passende for det vi prøver å skape, og det gir oss gode muligheter for å gjøre nye ting i fremtiden.

Vi håper vi ser deg på Brasøy en gang i fremtiden, slik at du kan forelske deg i øya vår slik vi og mange andre har gjort.

Lilliann og Petter